Welvaart zonder groei - duurzaam leven bronnen: Welvaart zonder groei en duurzaam leven
Eerder had ik het al over het feit dat wij 'gewoonte mensen' zijn. Dat zien we ook terug aan hoe wij in de maatschappij staan. Zoals prof. Tim Jackson zegt "Wij geven geld uit dat we niet hebben aan zaken die we niet nodig hebben. Enkel om indruk te maken op andere mensen rondom ons." Wij zijn veel te materialistisch. En zo denk ik er ook over. Waarom zijn al die hippe hebbedingetjes nodig? Stel nu een gsm. De dag van vandaag heb je dat wel nodig, maar moet hij daarom 500 euro of meer kosten? Tegenwoordig zijn de laatste nieuwe modellen vanaf deze prijs. Ik denk dat als je kan sms'n en bellen en ja misschien op internet geen om even je mails te controleren dat je meer dan genoeg hebt. Vraag maar eens na in je omtrek wie allemaal een zogenoemde smartphone heeft en wie het ook gebruikt als smartphone. Je zal verrast zijn hoe weinig mensen dit doen. Maar toch willen we al die snufjes hebben om indruk te maken, om te kunnen leven zonder schaamte.
bron: foto
Ik vind dat er iets moet veranderen. Want zo zijn we ons eigen alleen maar aan het vernietigen.
Prof. Tim Jackson haalt ook aan dat we wel degelijk weten dat we iets moeten doen aan de klimaatsverandering, maar waarom doen we dan niets?? Volgens hem zijn we te druk bezig met onze eigen dagelijkse zaken: op tijd op werk zijn, de kinderen naar school brengen, zorgen dat er eten is, .... .
Ik denk dat dit wel klopt. En zoals ik al zei, we zijn dit nu zo gewoon dat het,volgens mij, al te laat is om nog iets te doen. In het artikel Duurzaam leven spreken Vicky en Tom die een boek hierover geschreven hebben. Volgende tekst komt uit het interview en vind ik mooi gezegd. Terra Reversa is de naam van hun boek.
" 'Terra Reversa’ betekent letterlijk ‘omgekeerde aarde’ en hiermee willen we aangeven dat voor het overleven van de aarde en zijn bewoners een geleidelijke maar radicale omkering van het huidige wereldsysteem noodzakelijk is. Business as usual of kleine, stapsgewijze veranderingen volstaan niet meer. Een dergelijke omkering noemen we transitie. Het gaat dan over grondige veranderingen van structuren, culturen en praktijken en dat op alle terreinen van de samenleving: economisch, sociaal, cultureel, ethisch. Dat kan natuurlijk niet anders dan een langdurig proces zijn dat zich over twee tot drie generaties zal uitsmeren. Transitie is een traag proces dat zich zowel van onderuit als van boven af moet voltrekken en waar de inzet van alle maatschappelijke spelers, ook het middenveld, nodig is. "
Zoals ik zelf ook al in een eerder bericht aangaf, doe ik allemaal kleine dingen om wat te doen tegen de klimaatsverandering maar eigenlijk haalt dat niets uit zoals Vicky en Tom hier ook aanhalen. Maar terwijl ik dit las, vroeg ik mij af: Hoe moeten we dan dat doen? Ook hierover hebben ze in hun boek geschreven, zij maken gebruik van de 4 E's. Enable, encourage, exemplify en engage .
Volgend filmpje vond ik heel toepasselijk:
Ik ben het volledig eens met dit artikel. De mensen willen meer en meer een hebbeding om mee te bellen, te surfen, ... Het is geen uitzondering meer om een mooie dure smartphone te hebben, het is de regel en dat is een slechte zaak! De middenklasse wordt steeds armer, misschien staat daar een deur op een kier om de middenklasse er terug bovenop te krijgen..?
BeantwoordenVerwijderen