dinsdag 8 januari 2013

Mens en natuur

" De kloof tussen wat mensen zeggen te doen en echt doen, is spijtig genoeg heel groot. "
In het artikel hieronder lees over wat ons eetgedrag is. Zoals in het citaat denken wij dat iets doen tegen de vervuiling maar dat is helemaal niet zo. 

Ik ben er mij zelf van bewust dat ik veel vlees eet. Ik ben een echte Bourgondiër en eet ongelofelijk graag vlees! Maar ik heb verschoten van een reactie uit het artikel...

"Ze hebben helemaal niet door dat ze met een extreem vleesrijk voedingspatroon zitten. Hart- en vaatziekten zijn daardoor doodsoorzaak nummer één in Europa."
Een vleesrijk voedingspatroon zorgt voor hart-en vaatziekten? Dat wist ik echt niet!

Maar hoe groen ben ik nu zelf?
Op het einde van het artikel zie je verschillende categorieën waaronder je jezelf kan indelen. 


1. Een gelaten ontkenner? (wil niet en doet niet)
2. Een onschuldige wachter? (wil niet maar doet wel)
3. Een geremde hoper? (wil wel maar doet niet)
4. Groene doener? (wil en doet)




Zelf denk ik een onschuldige wachter te zijn.

Om iets aan het milieu te doen, moet je meer doen dan alleen op je eten letten.  Zoals in het artikel staat:                                                                  
"Daarnaast moet je mensen aanmoedigen om meer plantaardig te eten. Door
bijvoorbeeld een vleestaks in te voeren en het btw-tarief voor plantaardige voeding op nul te brengen. De overheid moet het goede voorbeeld geven door in alle overheidsbedrijven standaard veggie maaltijden aan te bieden en die ook te promoten. En tenslotte moet je de mensen meekrijgen. Het is heel belangrijk om een positief verhaal te vertellen dat mensen nieuwsgierig maakt. Donderdag Veggiedag is daar een uitstekend voorbeeld van."
De overheid moet het goede voorbeeld geven. Daarom niet alleen met veggie maaltijden. Zelf heb ik het nog nooit geproefd, maar ik ben er toch niet zo voor. Zelf eet ik niet echt graag groenten. 

Ik let wel op het energieverbruik in huis. Onnodig zullen er geen lichten branden en ook 's avonds zal het al heel donker moeten zijn voor wanneer ik een licht ontsteek. Meestal zijn het nog kleine sfeerlampen die branden met een spaarlamp. 's Avonds laten wij ook kaarsjes branden, dat zorgt ook voor licht! 
Ook met water spring ik zuinig om. Ik kan het niet verdragen als ik 's morgens in de badkamer kom en mijn mama laat haar kraan lopen terwijl ze haar tanden poets. Al dat verloren water! 
Jammer vind ik het wel dat het moeilijk is koekjes en dergelijke te kopen zonder dat er te veel plastiek rond zit. Zelfs bij de goedkopere producten is dit zo. Ook de auto zal ik niet nemen als ik maar een klein eindje ver moet zijn. Te voet of met de fiets is zoveel leuker, het is gezond, sportief en je bent eens in de frisse lucht! 





Aan mijn voeding ga ik niet veel doen, ik eet gewoon te graag vlees. Wel ben ik gezondere tussendoortjes gaan eten een jaar geleden. Een appel i.p.v koeken. Dit om gezondheidsproblemen maar ondertussen koop ik ook wel geen koeken en dergelijke meer met veel te veel verpakking rond! 
Thuis krijgen we ook vaak reclamebladen in de bus, daar zit altijd nog eens plastiek rond. Dit vind ik heel jammer en onnodig. Eigenlijk zou ik zo'n stikker aan de bus willen hangen dat we geen reclame meer ontvangen, maar ik woon natuurlijk nog bij mijn ouders en kan daar dus niets aan doen ...
Ook rond transport is het moeilijk iets te doen, we zijn namelijk zo gewoon van altijd de auto te nemen. 
Als ik zelf ergens kortbij moet zijn zal ik snel mijn fiets nemen, maar mijn ouders zijn daar moeilijk van te overtuigen. Zij zijn namelijk niet zo sportief en ervaren het eerder als lastig. 


Ik ben eens benieuwd naar hoe groen jullie zijn! 



ARTIKEL : http://www.epo.be/press/9789064455438/EVA-interview.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten