donderdag 17 januari 2013

Mens en lijden

Hoe gaan ze om met de dood in de verschillende culturen?



1. Het leven houdt op bij het afsterven van het lichaam.
        Er is geen leven na de dood mogelijk. Je leeft enkel verder in iemands gedachten.

2. De dood is een overgang naar ... 
        - De dood als doorgangspoort naar een eeuwig leven bij God
                  Dit is een visie van de moslims, de joden en de christenen.

moslims:

Moslims geloven dat bij het afsterven van de ziel, deze verhuist naar een tussenwereld. Daar krijgen ze een straf of beloning voor het geleefde leven. Daarom is er ook een begrafenisritueel. Het lijk wordt eerst driemaal gewassen om zuiver voor Allah te verschijnen, daarna wordt het in witte doeken gewikkeld. Daarna bidden de nabestaanden voor de dode. Elke moslim wordt begraven op de rechterzijde richting Mekka.



joden:

De joden geloven dat als je je hele leven geleefd hebt volgen de Tora, dat je het eeuwige leven krijgt bij God. Joden wordt eerst ritueel gewassen en daarna in een witkatoenen doodsgewaad gewikkeld. In de kist wordt aarde uit Israël gestrooid als teken van verbondenheid met de voorvaders. Joden mogen niet gecremeerd worden. 

christenen:

Ten slotte is ook voor de christenen de dood een overgang. Maar hoe dit gebeurt, is verschillend. De ene gelooft dat je voor de God komt te staan en naar hemel of hel gestuurd wordt. Anderen zien het leven na de dood in de hemel, een plaats waar alles goed is. Alleen liefde en geluk. De uitvaart van een christen gebeurt met veel symboliek. Als de overledene de kerk binnengebracht wordt in zijn kist, wordt die besprenkeld met gewijd water. Ook het lichaam in de kist wordt besprenkelt met wijwater en bewierookt. Op de kist ligt een kruis als teken van de dood en overwinning. Voor de kist staat een paaskaars, die verwijst naar het leven met Christus.  Met Allerzielen worden alle overledenen herdenkt. Tijdens de herdenkingsdienst wordt een kaars aangestoken voor alle gestorven mensen, zo worden zij herdacht. 

Video: Omgaan met lijden bij christenen

        - De dood als overgang naar een nieuw aards leven = reïncarnatie.
          Het geloof dat het lichaam afsterft maar dat de ziel verder leeft in een ander levend wezen.
         Wie niet goed geleefd heeft, doet in zijn nieuwe leven nog een stapje achteruit. Een goed leven lijden is
          dus de boodschap! 

hindoes


Hindoes gaan na de begrafenis het lichaam cremeren. (Hierbij gaan ze het lijk verbranden en de assen bestrooien of bewaren in een urne.) Voor hindoes is het belangrijk dat de ziel bevrijd wordt. Zij gaan de assen in het water van een rivier of zee gooien. Op de afbeelding zie je de crematie van een hindoe, bij de Bagmatie rivier. Deze rivier is heel populair om er de assen van de overledene in te gooien.



bron: foto


boeddhisten

Ten slotte geloven ook de boeddhisten dat er aards leven is na de dood. Hun hele leven streven ze er dan ook naar om van het aardse leven bevrijd te worden en herboren te worden. Boeddhisten gaan hun dood goed voorbereiden, dit beïnvloed namelijk het verder bestaan van de ziel. De begeleiding van de ziel tijdens het sterven is heel belangrijk voor boeddhisten, want anders zouden hun zielen gaan ronddwalen. Boeddhisten geloven dat als hun zielen gaan ronddwalen zij een kwade invloed hebben. Later brengen boeddhisten offers zoals voedsel aan de overledenen. 
         








Geen opmerkingen:

Een reactie posten