maandag 31 december 2012

Mens &Lijden





Bij lijden denken wij vaak aan de dood. Maar lijden is zoveel meer. Iedereen heeft met lijden te maken, rechtstreeks en onrechtstreeks.

In de wereld is er enorm veel leed. Denk maar aan de tsunami in 2004 in Zuidoost - Azië of de onophoudelijke oorlogen in Syrië.
Ook in het persoonlijk leven van mensen is er veel leed, de ene krijgt te horen dat hij of zij kanker heeft, de ander wordt gepest op het werk,... . 


Telkens ik naar het nieuws kijk op televisie, denk ik ; Waarom vertellen ze ons nooit eens goed nieuws?  En dan hoor je over schietpartijen of zelfmoorden, van zelfs heel erg jonge kinderen. Waarom gebeurt dit allemaal? Wat maakt het leven hier zo moeilijk en vol van leed?



Elke mens heeft een periode van leed in zijn leven, maar het leven gaat nu eenmaal door, je kan niet zomaar de tijd eens stilzetten.
Ik geloof dat als iets gebeurt, het zo moest zijn. Omdat iets of iemand ons iets wil duidelijk maken. Uit veel zaken van lijden, zoals pesten, zal je leren en sterker worden.
Ik ben van mening dat het geen zin heeft om bij de pakken te blijven zitten! 


Natuurlijk als een gek plotseling in het rond begint te schieten en jouw kind of een familielid of vriend sterft, kan je hier misschien niet veel uit leren. Ik vraag mij dan af, wat maakt die schutter zo? Waarom doet hij dat? Meer en meer vind ik dat mensen agressiever in het leven staan.

Regina Spektor zingt het lied "Laughing with". Ze zingt over verschillende soorten lijden en dat we dan niet lachen naar God maar dat je wel altijd naar God kan lachen. 
Ik denk dat we bij sommige vormen van lijden eens moeten denken hoe ons leven al geweest is en aan mooie momenten denken. Want ook al ben je op een bepaald moment ongelukkig, toch ben je dat nooit je volledige leven.  

Dus: Always look on the bright side of life!  (voor zover dit mogelijk is natuurlijk)


Voor wie het lied eens wil beluisteren: http://www.youtube.com/watch?v=-pxRXP3w-sQ






vrijdag 21 december 2012

Mens en Medemens

Casus: 

In discussie over de financiering van de gezondheidszorg is eigen verantwoordelijkheid niet zelden een voorwerp van discussie. Sommigen stellen dat mensen die er een levensstijl op na houden waarvan geweten is dat er een groot gezondheidsrisico aan verbonden is (bv. roken, gevaarlijke sporten) en vervolgens ziek worden (bv. longkanker) of slachtoffer worden van een ongeval dat aan zichzelf te wijten hebben. Gezien de grote financiële druk die er bestaat op de gezondheidszorg moeten de mensen zelf opdraaien voor de kosten

Is dit rechtvaardig?


Zelf ben ik tegen roken, ik vind het ongezond en nutteloos en het kost ongelofelijk veel geld. Dat je er ziek van wordt ligt dus ook volledig in je eigen handen. Je geeft geld uit aan iets waarvan je weet dat het je ziek maakt, maar eigenlijk wil je het niet. Waarom zou je dan geen geld geven om je terug gezond te maken? Vind je dan zelf dat anderen ervoor moeten betalen? Ik vind van niet!

Je kan wel zeggen: "Ik heb nooit willen roken maar ben eraan verslaafd geraakt." Dan zeg ik: "Begin er dan niet aan!"

Via onderstaan link kun je een mooi artikel lezen over het feit of we nog moeten investeren in rokers.

Persoonlijk vind ik dat hij een mooie vergelijking maakt met de milieusector. Als je gaat vervuilen, en ook dit heb je zelf in handen, moet je er zelf maar voor boeten en de boete betalen.
Ik vind dus ook dat rokers zelf  moeten betalen als ze ervan ziek worden. 
Hopelijk voelen ze dan zelf eens hoe ongezond het is. 


Na het lezen van enkele andere meningen hierover ben ik tot volgende conclusies gekomen:

- Iedereen maakt fouten, maar iedereen moet ook zijn best doen om zijn fouten te voorkomen.
  Elke mens stelt zijn waarden en normen op. En iedereen is er vast van overtuigd dat hij deze ook naleeft. Maar daar merk je toch niet altijd evenveel van. Sommige gaan hun waarde zoals gezondheid verliezen door te zeggen : ' ik kan niet stoppen met roken.'
Maar zoals Valerie hieronder vermeldt, heeft roken ook nog altijd een sociale kant, waarbij wij dan ons waarde, vriendschap en sociaal contact naar voor brengen.

- Als wij iets willen doen aan het roken, waarom blijven we dan al dat geld steken in campagnes die toch niet veel opbrengen? Want ik denk, als je verslaafd bent je er alles aan zou doen het te kunnen blijven doen, hoeveel geld het ook kost. Maar waarom kan iedereen dan zo gemakkelijk sigaretten kopen in de winkels? Maar natuurlijk gaan ze sigaretten nooit afschaffen, de overheid ontvangt hier tenslotte nog veel geld van door de taksen.
bron: Kimberly Pot

- Roken is onze eigen verantwoordelijkheid, en daar moeten we iets aan doen. Dus moeten we nu starten met te tonen aan jonge kinderen hoe ongezond roken is en wat het met je doet. 
bron: Sara Verlooy

Mens en Medemens

Mijn persoonlijke waarden

Op mijn vorige blog die ik poste vertelde ik dat sociale omgang voor mi de belangrijkste waarde is.
Nu wil ik wel eens weten wat een test hierover zegt.  

Wil je ook eens weten wat jouw persoonlijke waarden zijn, doe de test op: http://www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test/

Mijn resultaten:

1. vriendschap
2. geluk
3. respect
4. familie

Tot nu toe hebben er 49163 mensen de test gedaan. Hieronder vind je de top 5 van de persoonlijke waarden die door de mensen als beste persoonlijke waarde werd beschouwd.

1. familie
2. gezondheid
3. geluk
4. vriendschap
5. respect

Van de deelnemers waren er 2897 die ook "vriendschap" als beste persoonlijke waarde benoemden.









Mens en Medemens

Mijn waarden

Orde en netheid
Sociale omgang
Vriendschap

Dit zijn 3 waarden die ik zeker wil doorgeven aan kleuters. Het zijn de 3 waarden die ik zelf ook belangrijk vind door wat ik zelf heb meegekregen en zelf heb ontdekt.

Zelf wil ik dat mijn klas er altijd proper zal uitzien, ik zal hier dan ook veel belang aan hechten bij kleuters. Dat zij helpen de klas op te ruimen en dat alles netjes is. Ook voor thuis is dit belangrijk.

Sociale omgang en vriendschap hangen wat aaneen. Vriendschap heb je nodig vind ik zelf. Het is belangrijk dat je goede vrienden hebt waar je altijd bij terecht kunt. Ook voor gevoeligere zaken. Op je vrienden kan je altijd terugvallen. Zelfs kleuters hebben het al nodig goede vriendjes te hebben. Om mee te spelen, leren, ervaringen te delen. Kleuters hebben er vaak meer nood aan dan we zelfs soms denken. Hoe vaak hoor je niet als je vraagt aan kinderen waarom ze graag naar school gaan dat het is omdat ze dan bij hun vriendjes zijn. 

Maar mijn allerbelangrijkste waarde die ik wil overbrengen is sociale omgang. Zelf merk ik dat veel kinderen, jongeren en zelfs volwassenen het moeilijk hebben om eens een goede  dag te zeggen tegen iemand die ze tegenkomen op straat. Of eens een oudere man of vrouw te helpen. Ook een vriendelijke dankjewel in een winkel lukt vaak niet meer. Volgens mij komt dit ook door de opkomst van facebook. Jongeren komen niet vaak meer buiten en kunnen zich enkel nog uiten via het internet.
In relaties is het ook belangrijk om een goede sociale omgang te hebben. Naar school gaan is ook een sociaal gebeuren voor kinderen, ze maken vrienden en hebben ook eens contact met kinderen van een  andere klas en leeftijd. Ook voor volwassenen is sociale omgang belangrijk naar de collega's toe bijvoorbeeld. 

Ik geloof ook dat als je geen sociale omgang hebt, je minder gelukkig bent. Hoe leuk is het niet om eens samen met vrienden een uitstap te maken. 

In onderstaand filmpje gaat een reporter de straat op en vraagt aan voorbijgangers wat zij vinden van de sociale omgang. Je merkt dat dit heel verschillend is. Wat vind jij? 


Mens &Medemens

Kinderen zien, kinderen doen na ...

Als je onderstaand filmpje bekijkt denk ik dat veel mensen akkoord gaan zijn dat kinderen iedereen na willen doen. Vooral dan hun ouders en mensen waar ze naar op kijken. 

Zelf vind ik het jammer dat enkel de negatieve zaken hiervan in beeld gebracht worden. Kinderen doen ook mooie dingen na, zoals hun mama die zich mooi maakt, papa die werkt in de tuin,... . 

Natuurlijk ga ik als juf kinderen moeten behoeden voor de dingen in het leven die minder goed zijn. Zoals roken voor de gezondheid slecht is, vervuiling, ruzie... Als ouder, juf moeten we eens stilstaan bij alles wat we doen en welke invloed dat heeft op de kinderen rondom ons.

Als juf zal ik de kinderen op wijzen dat ze zelf hun eigen manier van zijn moeten ontwikkelen. Ik zal hen ook wijzen op wat niet goed is. Bijvoorbeeld vervuiling, daar kunnen wij als mens veel aan doen. Als je het kinderen op jonge leeftijd al leert zullen zij ook sneller hierop letten.






zondag 11 november 2012

Mens & Zingeving

Post-kritische geloofschaal

Als ik nadenk over wat ik geloof en ik vul de post-kritische geloofschaal in, dan kan ik daar helemaal mee akkoord gaan. Ik zit vooral in de 2e , 3e en 4e kwadrant.

- Het eerste kwadrant wil zeggen dat je letterlijk gelooft in bijvoorbeeld de verhalen uit De Bijbel.
Je gelooft ook dat er een persoonlijke god is. 
- Het tweede kwadrant is het letterlijk ongeloof. Je gelooft niet dat er een God is en je bent er van overtuigd dat enkel de wetenschap gelijk heeft. Bijvoorbeeld: de verhalen uit De Bijbel zijn niet wetenschappelijk te bewijzen.
- Het derde kwadrant is het symbolisch ongeloof. Je gelooft niet in een God maar er is wel symboolgevoeligheid. Er bestaat iemand, maar dat hoeft niet perse een God te zijn.
- Het vierde kwadrant is het symbolisch geloof. Geloven is een zoektocht volgens jou, De Bijbel is geen historisch verslag maar er zit wel een diepere betekenis achter de verhalen.

Ik kan mij het meest vinden in het derde en vierde kwadrant. Ik denk niet dat er een God is maar dat je wel kan geloven in andere personen. Ik heb het gevoel dat ik enkel kan geloven in dingen die zichtbaar/tastbaar zijn. Ik vind ook niet dat De Bijbel noodzakelijk is, maar ik denk wel dat er meer betekenis zit achter de verschillende verhalen.




De PKG-schaal helpt mij om te weten hoe ik geloof want als iemand mij die vraag stelt, kan ik er niet altijd goed op antwoorden. 

Wil je ook eens testen hoe jij gelooft?
http://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg/


Mens & Zingeving


Wat is voor jou geluk?

Geluk zit in de kleine dingen. Geluk kan voor mij alles zijn, het is hoe je het bekijkt. Zelf dingen die soms tegen zitten, daar kan een stukje geluk in zitten. Zoals ze soms zeggen ‘een geluk bij een ongeluk’.
Als je dan onderstaande video bekijkt en al de mensen hun uitspraken over geluk in één zin zet, dan kom je aan de definitie van geluk.


Geluk hangt ook af van de moment dat je het vraagt aan iemand. Ik zeg vaak dat anderen meer geluk hebben dan ik, maar zij kunnen dat ook over mij zeggen. Omdat zij misschien dingen zien bij mij die zij niet hebben of kunnen en dat dan zien als geluk. 
Als je aan iemand vraagt wat is geluk voor jou en die persoon heeft net een overlijden te verwerken, dan is de kans groot dat hij niet veel geluk ziet in zijn leven. Terwijl als je het aan iemand vraagt dat net getrouwd is of kinderen heeft en alles loopt goed, hij/zij niets anders dan gelukkige dingen kan opsommen voor hem of haar.
Geluk hangt af van zoveel aspecten en ook van jezelf. Naar mijn mening maak je zelf je geluk. Ook sommige negatievere zaken in het leven kan je omdraaien naar geluk.
Bijvoorbeeld je ouders gaan scheiden, voor de meeste kinderen is dit echt niet leuk en altijd maar een sleur om van de ene ouder naar de andere te moeten. Maar je kan het ook anders zien: je hoort je ouders niet meer ruziën, je ziet je ouders meer lachen, … . 

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120404_106

In dit artikel uit de Standaard vertelt men dat ruim de helft van de Belgische jongeren zich gelukkig voelt. Ik vind dit maar logisch. Het zou erg zijn moest je als je jong bent je echt over de volledige lijn al ongelukkig moet voelen, zelf nu jongeren meer en meer te maken krijgen met scheidingen in hun familie. Daaraan zie je dat geluk zoveel meer is dan iets dat één keer minder gaat in het leven. Iedereen trekt zich op aan goede dingen, want verder moeten  we toch en  waarom dan niet gelukkig?!


Ook al heb ik al veel te verduren gehad in mijn leven, toch kan ik zeggen dat ik gelukkig ben! Ik probeer overal ook de positieve zaken te zien. Ook dankzij de goede vrienden die ik heb die mij steunen. Ik geniet van mijn leven! En uiteindelijk vind ik dat je moet blijven geloven in je leven en je eigen geluk.
Tenslotte: Na regen komt zonneschijn! 






Mens & Zingeving


     Wie/wat geeft zin aan mijn leven?

- Ik heb al veel meegemaakt in mijn leven. Ook samen met mijn vriend, hij heeft mij altijd gesteund en bijgestaan. Ook voor de kleine dingen is hij er altijd voor mij, daarom geeft hij zin in mijn leven. Ik weet dat omdat telkens ik mij minder goed voel of even in de put zit en ik ga naar hem , ik binnen de minuut terug aan het lachen ben. Bij hem vergeet ik mijn problemen en kan ik altijd terecht voor een babbel.
Vorig jaar zijn wij ook even uiteen geweest en dan weet je wel wat je mist… .

- Als ik bij mijn babysitkindjes ben of in mijn stageschool toekom voel ik me onmiddellijk terug goed. Twee weken geleden had ik er even helemaal geen zin meer in. Maar je moet door en dinsdagvoormiddag hadden we een observatiedag. Toen ik op de school toekwam en de kindjes liepen naar mij ‘juffrouw , juffrouw!’ dan voelde ik mij opslag terug beter en  wou ik er weer volledig voor gaan!
Uiteindelijk maakt het niet uit wat jou gelukkig maakt en zin geeft aan het leven, als je maar gelukkig bent. Want geluk daar leef je van.


Soms kan je je simpel door een lied, gedicht, ... terug goed voelen.
Ik heb dit ook met het lied 'Alegria' uit Cirque du Soleil. Ook omdat ik dit lied link aan mijn vriend en me zo goed kan inleven in het lied.
Alegria betekent ook blijdschap.




maandag 29 oktober 2012

Mens &Samenleving

Paul Verhaeghe 4

'En vorige week  (21 jan 2012) konden we in de krant lezen dat  zelfdoding Vlaanderen 600 miljoen euro per jaar kost, en dat dit een ernstige bedreiging voor de economie wordt. Hoe ziek moet een maatschappij zijn om zelfdoding uit te drukken als economische kost? Welke graad van blindheid is er nodig om niet te beseffen dat de zaken omgekeerd liggen: dat men de onleefbaarheid van een  louter  economisch gestuurde maatschappij kan afmeten aan het aantal drop outs, met zelfdoding als meest definitieve vorm daarvan?'

Het is inderdaad ziek van de maatschappij om zelfdoding uit te drukken als economische kost! En ik vind dan ook dat het volledig omgekeerd ligt. De crisis is een feit nu en voor veel mensen wordt het moeilijker en moeilijker om te leven. Niet elke mens is even sterk en gaat daar dan aan ten onder. De ene mens zal proberen toch wat licht in het donker te zien en de andere ziet geen uitweg meer en wil er liever niet meer zijn. Natuurlijk is het ook zo dat niet alleen de crisis een aanleiding is voor zelfdoding.

Mens &Samenleving

Paul Verhaeghe 3

'Niet eens zo lang geleden werd onderwijs vooral gewaardeerd omwille van zijn maatschappelijke relevantie. De bedoeling was kritische hoogopgeleide burgers af te leveren die via hun persoonlijke ontwikkeling ook konden bijdragen tot een betere maatschappij. Een dergelijk idee klinkt vandaag ongelooflijk wollig en het woord burgers roept bij mensen onder de
dertig alleen nog McDonalds op. Universiteiten, dat zijn toch kennisbedrijven die competenties moeten ontwikkelen bij hun studenten zodat ze regelrecht het bedrijfsleven kunnen instappen? Ten einde dit te bevorderen deden een aantal prominenten in de loop van het crisisjaar 2011 heel concrete voorstellen: verhoog het inschrijvingsgeld voor alle opleidingen die niet aansluiten bij het bedrijfsleven,verlaag het voor alles wat wel rendeert; wie hardleers is en toch kiest voor een niet-rendabele opleiding, die moet bestraft worden met een kortere of zelfs helemaal geen uitkeringsgerechtigde periode. Als klap op de vuurpijl kwam het voorstel om kleuters te screenen op hun vaardigheden, zodat ze meteen de juiste economische richting kunnen uitgestuurd worden.'

Eerst en vooral vind ik dat elk beroep met gelijk welke opleiding bijdraagt tot een betere maatschappij! Elk beroep is nodig om de maatschappij draaiende te houden. 

Ik vind het ook belachelijk dat ze het inschrijvingsgeld zouden verhogen voor alle opleidingen die niet aansluiten bij het bedrijfsleven. Zoals Paul Verhaeghe zegt is het niet eerlijk voor degene die toch hardleers zijn en kiezen voor een niet-rendabele opleiding. Iedereen moet kunnen doen wat ze zelf willen en waar ze bovendien nog eens goed in zijn. Alleen al omdat je iets graag doet zal je je er meer voor inzetten en zo kan de maatschappij ook draaien. 

Ook dat kleuters al gescreend worden op hun vaardigheden vind ik erg. Kleine kinderen moeten kunnen ontwikkelen op hun manier en ontdekken waarin ze goed zijn en wat ze willen doen als beroep. Dit is een enorme zoektocht. Ook voor jongeren van onze leeftijd is het nog niet gemakkelijk te weten waar je echt goed in bent en wat je echt wil doen.

Mens &Samenleving

Paul Verhaeghe 2

'Kort samengevat:
hoe groter de inkomensverschillen in een regio, des te meer mentale stoornissen, tienerzwangerschappen, kindersterfte, agressie, criminaliteit, drugsgebruik en pillen; des te lager de gemiddelde levensverwachting, lichamelijke gezondheid,onderwijsresultaten, sociale mobiliteit en ruimer, de gevoelens van veiligheid en geluk. 
Bovendien – en dit zal voor veel mensen zeer verrassend zijn – gelden deze resultaten voor alle lagen van de bevolking, en blijven ze niet beperkt tot
de laagste sociale klassen.'

Ik ben akkoord met het feit dat er in elke laag van de bevolking tienerzwangerschappen, agressie, criminaliteit, drugsgebruik en pillen, .... zijn. Of dit te wijten is aan de inkomensverschillen zal ik toch eens moeten nadenken. Volgens mij is het wel zo dat de hogere klassen meer geld hebben om bijvoorbeeld drugs en pillen te kopen. De lagere klasse heeft drugs dan meer nodig doordat ze misschien wel ongelukkig zijn. Zo kan je bij de vraag komen: 'Maakt geld gelukkig?' Gelukkig zijn is wel een must om 'goed' in de maatschappij te staan. Volgens mij als je gelukkig bent zal je ook minder agressie hebben, zal er minder criminaliteit zijn, is er geen nood aan drugs (hoewel dit ook soms stoerdoenerij is om erbij te horen) en zijn je lichamelijke gezondheid en onderwijsresultaten beter.

Dat mentale stoornissen met de inkomensverschillen te maken hebben, denk ik niet. Ook tienerzwangerschappen hebben daar niets mee te maken volgens mij. Je hebt dat helemaal zelf in de hand. Het is hoe je ermee omgaat.

Mens &Samenleving

Paul Verhaeghe 1



'het neoliberalisme heeft ondertussen onze identiteit ingekleurd, waardoor het nagenoeg onzichtbaar geworden is. Vandaar ook het idee dat dit het einde van de geschiedenis zou zijn, het punt waar we alle ideologieën kunnen opdoeken omdat het neoliberalisme zich aandient als  een weergave van de mens ‘zoals hij is’. De mens is nu eenmaal egoïstisch en corrupt, zo luidt het, enkel uit op eigen voordeel en genot en altijd in concurrentie met de ander – survival of the fittest, selfish genes, weet je wel?'

Met deze uitspraak ben ik niet helemaal akkoord. Iedere mens is heeft zijn eigen persoonlijkheid. Niet elke mens is uit op zijn eigen voordeel en genot en altijd in concurrentie met de ander. Niettegenstaande dat er wel mensen zijn die zo denken en doen. Maar er zijn ook andere, zij willen dit misschien wel maar het zit niet echt in hen. Ikzelf ben daar een goed voorbeeld van. Ik wil altijd goed doen voor een ander en zal mijzelf ook wegcijferen voor een ander persoon. Zoals mijn ouders zeggen moet ik ook wel eens aan mijzelf denken. En dus eens egoïstisch zijn. Ik geef hen helemaal gelijk want mensen gaan van je profiteren, dat heb ik geleerd uit ervaringen.

Het is dus misschien wel goed om egoïstisch te zijn maar als wij allemaal te egoïstisch en corrupt zijn zal er volgens mij meer ruzie enz. zijn. 
'In concurrentie met de ander.'

Mens en Samenleving

Marin Luther King had een zeer interessante droom vind ik zelf! Hij werd beroemd dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten.

Zijn wens was om de donkere mensen en de blanke mensen gelijkwaardig te maken.Hiermee ga ik helemaal mee akkoord. Iedereen moet gelijk behandelt worden volgens mij. Als wij zo behandeld zouden geweest zijn als de donkere mensen zouden we dit ook niet willen aanvaarden. Als wij op straat lopen en telkens aangekeken worden voor een soort 'vuil' zouden wij ons al snel minderwaardig voelen.

Soms moeten we eens denken aan onze medemensen. Uiteindelijk, gelijk welke huidskleur we hebben of welke taal we spreken, we zijn allemaal mensen die hier op de wereld willen leven en gelukkig zijn. Vaak worden er ook snel vooroordelen gemaakt over mensen als ze 'anders' zijn. Ik denk dat we eens meer moeten stilstaan met het feit dat we uiteindelijk toch nog op elkaar lijken.

maandag 22 oktober 2012

Mens &Zingeving

Terwijl ik naar de radio luisterde in de auto speelden ze het liedje 'Wat zou je doen' van Marco Borsato af. 
Ik moest onmiddellijk denken aan onze maatschappij waarin veel geweld voorkomt. 
Ik vroeg me af: 'Waarom is dat allemaal nodig?' , 'Waarom is er zoveel oorlog en onrecht?' , 'Gelukkig komt het hier niet voor!' , 'Wat zou ik doen moest er hier zo'n oorlog zijn en geweld?' , 'Hoe moeten die mensen zich daar voelen?' , ....  




Dit zijn voorbeelden van vragen die met zingeving te maken hebben. 
Er zijn oneindig veel zo'n vragen die iedereen zich stelt.

vrijdag 12 oktober 2012

Mens en Samenleving

Tijdens de les van 8 oktober 2012 bespraken we in groepjes wat wij vinden van de maatschappij in het algemeen. Dit deden we aan de hand van 5 foto's.

Toen ik zelf nadacht over de maatschappij vond ik dat moeilijk. Ik vond niet direct foto's en al zeker geen positieve foto's.

Tijdens de klassikale bespreking viel mij op dat iedereen toch minstens 2 gelijke ideeën had. Toch kwamen er nog veel kernwoorden aan bod waarvan ik dacht: 'Maar natuurlijk zo denk ik er ook over.' Hoewel ik er eerst niet had bij stilgestaan.


De kernwoorden die ik onthouden heb, heb ik even voor jullie in een woord wolk geplaatst.
    


Zoals je kan zien zijn er ook verschillende tegenstellingen en kernwoorden die je zowel positief als negatief kan zien.
Ben jij akkoord met deze woorden? Kan je er nog aan toevoegen?
Reageer gerust!