vrijdag 21 december 2012

Mens en Medemens

Casus: 

In discussie over de financiering van de gezondheidszorg is eigen verantwoordelijkheid niet zelden een voorwerp van discussie. Sommigen stellen dat mensen die er een levensstijl op na houden waarvan geweten is dat er een groot gezondheidsrisico aan verbonden is (bv. roken, gevaarlijke sporten) en vervolgens ziek worden (bv. longkanker) of slachtoffer worden van een ongeval dat aan zichzelf te wijten hebben. Gezien de grote financiële druk die er bestaat op de gezondheidszorg moeten de mensen zelf opdraaien voor de kosten

Is dit rechtvaardig?


Zelf ben ik tegen roken, ik vind het ongezond en nutteloos en het kost ongelofelijk veel geld. Dat je er ziek van wordt ligt dus ook volledig in je eigen handen. Je geeft geld uit aan iets waarvan je weet dat het je ziek maakt, maar eigenlijk wil je het niet. Waarom zou je dan geen geld geven om je terug gezond te maken? Vind je dan zelf dat anderen ervoor moeten betalen? Ik vind van niet!

Je kan wel zeggen: "Ik heb nooit willen roken maar ben eraan verslaafd geraakt." Dan zeg ik: "Begin er dan niet aan!"

Via onderstaan link kun je een mooi artikel lezen over het feit of we nog moeten investeren in rokers.

Persoonlijk vind ik dat hij een mooie vergelijking maakt met de milieusector. Als je gaat vervuilen, en ook dit heb je zelf in handen, moet je er zelf maar voor boeten en de boete betalen.
Ik vind dus ook dat rokers zelf  moeten betalen als ze ervan ziek worden. 
Hopelijk voelen ze dan zelf eens hoe ongezond het is. 


Na het lezen van enkele andere meningen hierover ben ik tot volgende conclusies gekomen:

- Iedereen maakt fouten, maar iedereen moet ook zijn best doen om zijn fouten te voorkomen.
  Elke mens stelt zijn waarden en normen op. En iedereen is er vast van overtuigd dat hij deze ook naleeft. Maar daar merk je toch niet altijd evenveel van. Sommige gaan hun waarde zoals gezondheid verliezen door te zeggen : ' ik kan niet stoppen met roken.'
Maar zoals Valerie hieronder vermeldt, heeft roken ook nog altijd een sociale kant, waarbij wij dan ons waarde, vriendschap en sociaal contact naar voor brengen.

- Als wij iets willen doen aan het roken, waarom blijven we dan al dat geld steken in campagnes die toch niet veel opbrengen? Want ik denk, als je verslaafd bent je er alles aan zou doen het te kunnen blijven doen, hoeveel geld het ook kost. Maar waarom kan iedereen dan zo gemakkelijk sigaretten kopen in de winkels? Maar natuurlijk gaan ze sigaretten nooit afschaffen, de overheid ontvangt hier tenslotte nog veel geld van door de taksen.
bron: Kimberly Pot

- Roken is onze eigen verantwoordelijkheid, en daar moeten we iets aan doen. Dus moeten we nu starten met te tonen aan jonge kinderen hoe ongezond roken is en wat het met je doet. 
bron: Sara Verlooy

2 opmerkingen:

  1. Dag Ann-sofie,

    Ik heb ook voor deze casus gekozen. Mijn mening is gelijkaardig met jou mening. Ik vind ook dat mensen zelf de verantwoordelijkheid moeten dragen voor wat ze zichzelf aanrichten. Jij zei: 'Hopelijk voelen ze dan zelf eens hoe ongezond het is.' Ik vind dit mooi gezegd! Nu vervuilen ze hun lichaam en is de overheid poes lief en steunt ze wanneer ze(door het roken) ziek vallen. Zo zijn er veel mensen die vaak de ernst niet inzien van deze vergiftigde verslaving. Wanneer ze zouden weten dat ze in de problemen komen op financieel vlak, zou er misschien minder gerookt worden of zouden ze toch na ziekvallen stoppen. De overheid steunt verschillende zaken die roken wil tegen gaan maar als ze ziek vallen door roken helpt de overheid hen. Ik vind dat de overheid moet weten wat hij wil, gedaan met roken!

    Groetjes,
    Katrijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dag Ann- Sofie,

    ik sluit hellemaal aan bij het feit dat roken ongezond en volkomen nutteloos is. maar toch vind ik dat mensen een 2e kans verdienen. mensen roken niet om de reden dat ze hun eigen lichaam iets willen aandoen, maar meestal om sociale redenen dus op dat moment vinden ze de waarde "vriendschap" (erbij willen horen) belangerijker dan "gezondheid" het is een naïeve beslissing. maar voor ze het weten zijn ze verslaafd. je moet er dan maar eens vanaf geraken. door het ervaren van een ziekte zullen ze hopelijk inzien dat het ongezond is en velen zullen de stap nemen om te stoppen. maar stel je voor dat mensen niet financieel gesteund worden en de persoon die je lief hebt sterft eraan omdat hij/zij de kansen niet kreeg. daarom vind ik dat ze dit niet volledig mogen schrappen maar er kunnen misschien wel strengere regels gemaakt worden om roken voorgoed uit onze maatschapij te bannen.

    Mvg Valerie

    BeantwoordenVerwijderen